FAQs

Meest gestelde vragen:

Bij sommige kompassen zit een spiegeltje. Waarvoor dient dit?

Bij de plaatkompassen zonder spiegeltje moet je om je richting te bepalen het kompas (de roos) op 'buikhoogte' aflezen. Alleen dan kun je namelijk zicht houden op de roos van het kompas en het object in het landschap. Je 'viziert' dus als het ware vanaf je buik wat een bepaalde onnauwkeurigheid in de hand werkt. Het spiegeltje dient ervoor dat je de roos en het object in elkaars verlengde kunt zien. Denk maar aan een boog- of scherpschutter: die schieten ook niet vanaf hun buik, maar in het verlengde van hun oog...

Waarom zit er vloeistof in de kompasroos?

De vloeistof dempt de naald en zorg er dus voor dat de naald sneller stil staat en niet 'overgevoelig' reageert op de omgeving.

Kan die vloeistof bevriezen?

De vloeistof is geen water maar een soort olie die gegarandeerd vloeibaar blijft tot -20°.

Er zit een luchtbel in m'n kompas, kan dit kwaad?

Hangt ervan af. In de kompasroos zit een vloeistof die bij een bepaalde luchtdruk is ingebracht. Als je nu bijvoorbeeld gaat klimmen, neemt de luchtdruk af en kan de roos dus enigszins uitzetten. Het gevolg is dat er kleine belletjes in de roos kunnen komen omdat de vloeistof de roos niet meer volledig kan vullen. Dit beïnvloedt de werking van het kompas niet. Wanneer je weer afdaalt stijgt de luchtdruk, 'krimpt' de roos en verdwijnen de belletjes gewoon weer. Niets aan de hand dus. Er is pas sprake van een heuse luchtbel, als er een (minuscuul) gaatje in de roos zit en er dus vloeistof uit de roos kan ontsnappen. De bel verdwijnt dan niet en wordt in de loop der tijd alleen maar groter.

Moet ik eerst een cursus volgen om met een kompas te kunnen werken?

Niet persé. Alle Suunto kompassen hebben immers een duidelijke NL handleiding. Aan de andere kant is het handig om al wat ervaring op te bouwen voordat het er echt op aan komt... Bovendien kun je met een cursus meer uit je kompas halen en is het nog leuk om mee te maken ook. In Nederland zijn een aantal gerenommeerde organisaties die jarenlange ervaringen hebben op het gebied van kaart en kompas cursussen zoals SNP.

Welk kompas moet ik kiezen?

Goede vraag. Kunnen wij meteen een misvatting wegnemen: 'een plaatkompas (Arrow-, M- en A-serie) gebruik je voor op de kaart en de overige (MB- en MC-serie) om te peilen'. Is eigenlijk onzin. In principe gebruik je elk kompas altijd op dezelfde wijze en in combinatie met een kaart. En ja, inderdaad heeft een plaatkompas een langere aanlegkant en is het transparant zodat je er doorheen kunt kijken als het op de kaart ligt. Maar bij bijvoorbeeld een MB6-kompas kun je de aanlegkant eenvoudig verlengen middels de draagkoord die eraan vastzit en kun je het kompas weer van de kaart afhalen om de details eronder te bestuderen... Tijdens het aanleggen van je kompas op de kaart ga je meestal niet de details onder het kompas bestuderen. Dit doe je ervoor. Kortom, je begrijpt al welke kant we op gaan. Als we zelf zouden moeten kiezen zou onze voorkeur toch uitgaan naar een kompas uit de DP-serie: werkt snel(ler), nauwkeurig(er) en is een onverwoestbaar. Een aankoop voor het leven.

Hoeveel jaar garantie zit er op een Suunto kompas?

5 jaar na aankoop op alleen de kompasroos. Belangrijk is dan ook om de bon goed te bewaren. Binnen die periode worden eventuele gebreken aan de roos door fabricage- en/of materiaalfouten kosteloos verholpen. Na die 5 jaar kan eventueel nog de roos vervangen worden. In de praktijk loont dit eigelijk alleen voor kompassen uit de DP-serie en de duurdere MC-kompassen. Informeer bij de dealer voor een actuele prijsopgave.

Kan ik ook ergens een handleiding van Suunto of kompassen in het algemeen krijgen?

Via de Support site van Suunto kunnen PDF's van de handleiding worden gevonden en gedownload.