Heart Rate Variability

Wat is hartslagvariabiliteit en waarom zou je dit meten?

Uit hartslagmetingen kunnen uitgebreide analyses gemaakt worden over het menselijk lichaam. Het hart past zijn slagen aan op de behoefte die er aan het lichaam gesteld wordt. Door de tijd van hartslag tot hartslag te meten krijgen we inzicht in de variabiliteit van de hartslag. De hartslagvariabiliteit, oftewel Heart Rate Variability (HRV), is een algemeen geaccepteerde marker voor de activiteit van het autonome zenuwstelsel. De volgende fysiologische effecten vertalen zich in een verandering van de HRV:
  • In- en uitademen, de controle van de ademhaling
  • Autonome zenuwstelsel
  • Hormonale reacties
  • Metabolisme
  • Fysieke inspanning, training en het herstel hiervan
  • Beweging en veranderingen in houding
  • Cognitieve processen
  • Stress, ontspanning en emotie

Hartslag zegt meer

Hartslagvariabiliteit neemt toe tijdens ontspanning- en herstelactiviteiten en neemt af tijdens stress. Respectievelijk is de HRV hoger wanneer de hartslag lager is en lager wanneer de hartslag hoger is. Er bestaat dus een inverse relatie tussen hartslag en HRV.
HRV varieert gedurende de dag aan de hand van activiteit en stress. Dit is het gevolg van interne en externe stress niveaus. Interne stress factoren zijn onder andere slechte voeding, alcohol gebruik en ziekte. Externe factoren zijn bijvoorbeeld piekeren over prestaties of werk.
Een goede fysieke gesteldheid vertaalt zich in een verhoogde HRV. Een gezond hart heeft over het algemeen een hoge HRV.

Firstbeat - Hear Rate Variability

Firstbeat specialiseert zich in de meting van HRV. Door middel van accurate 'beat-to-beat' registratie kan de HRV nauwkeuring worden gemeten. Deze gegevens kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Binnen de Sports software is er de mogelijkheid tot een 'Quick recovery test'. Daarnaast kunnen er met behulp van de Bodyguard complete nachtlogs gemeten worden voor een diepgaande analyse.

Training readiness

De 'Quick Recovery' test van Firstbeat geeft inzicht in de training readiness, oftewel de mate van herstel van voorgaande inspanningen en het niveau van paraatheid (readiness level) voor een volgende training.

Nachtlogs

Door de meting van HRV gedurende een nacht ontstaat er een gedetailleerd inzicht in de verschillende periodes van rust en stress tijdens de nachtrust. Hiermee is Firstbeat het ideale gereedschap van coaches en fysiologen voor het opsporen van een vermoeden van overtraining of het monitoren van herstel na een blessure.
Neem contact op middels info@robijns.nl.