Over zonnebrillen

Schadelijke straling

Het licht is opgebouwd uit verschillende soorten stralingen die de volgende problemen kunnen veroorzaken:
  • UV (Ultra Violet): beschadigt de ogen van binnenuit en veroorzaakt (vaak onherstelbare) schade op de lange termijn.
  • VL (Visible Light): zorgt vrij snel voor ongemak. Veroorzaakt rode en vermoeide ogen.
  • IR (Infra Red): droogt de ogen uit. Vooral voor mensen met contactlenzen kan dit een rol spelen.

Reflectie van licht

Straling wordt verspreid op 3 manieren:
  1. Direct
  2. Via atmosfeer (difuus licht)
  3. Reflectie door wolken, aarde, zee, sneeuw, water, witte muren, etc.

Mate van reflectie

De mate van reflectie hangt o.a. af van de temperatuur, de samenstelling van de atmosfeer (vervuiling, ozon) en de afstand van de aarde tot de zon. Hoe hoger je bent, hoe hoger de UV-straling zal zijn. Ook het klimaat speelt een belangrijke rol hierin, hoe drager en heter de lucht, des te gevaarlijker de UV-straling. Verder is bekend dat verse sneeuw reflecteert 85% van het zonlicht, water reflecteert slechts 20%, lichtkleurig and reflecteert 35% en gecultiveerde aarde reflecteert 15%.

Verschillende lenzen

De lenzen zijn dan ook het belangrijkste onderdeel van de zonnebril. Voor wat betreft de bescherming tegen het Visible Light (het zichtbare licht) en Infra Rood worden de lenzen in 5 categorieën onderverdeeld. Hoe hoger de categorie des te meer zichtbaar licht (lees: fel zonlicht) en Infra Rood er wordt tegengehouden. Welke type lens het beste geschikt is, hangt dus sterk af van het weer, de omgeving en de activiteit die je onderneemt. Overigens zijn bij Altitude Eyewear alle categorieën 100% werend tegen UV A, B en C straling.

Optisch centrum

Alle lenzen worden getest op het optisch centrum. Het optisch centrum van de lens moet op dezelfde hoogte zitten als het optisch centrum van het oog. Een goed optisch centrum zorgt er voor dat je ziet wat er is. Wanneer dit niet het geval is zal er geen direct lichtinval zijn (prismavorming). De lichtstraal zal via de lens verschillende kanten op gaan. Dit zorgt voor vermoeide ogen en hoofdpijn. De optische kwaliteit van een bril wordt weergegeven door klassen:
  1. Klasse 1 is voorzien van een optisch centrum
  2. Klasse 2 heeft geen optisch centrum
  3. Klasse 3 is verboden in Nederland
Alle lenzen van Altitude Eyewear vallen in klasse 1.